image

NYESZ-R számla

Minél előbb elkezd gondoskodni nyugdíjas éveiről, annál jobban függetlenítheti magát az állami nyugdíjrendszertől és teremthet biztos életszínvonalat, nyugodt éveket időskorára.

Az Equilor Befektetési Zrt. ügyfeleként Ön előtt is nyitott a lehetőség arra, hogy Nyugdíj-Előtakarékossági Számlát (NYESZ) használjon, amelynek segítségével nemcsak adókedvezményben részesülhet, de állami támogatáshoz is juthat.

Miért előnyös a NYESZ?

  • A nyugdíjas évekre tetszés szerinti összegeket tehetünk félre bármikor, bármilyen gyakorisággal. Nem kell tehát, hogy rendszeres legyen a befizetés. 
  • A számlához kapcsolódó befektetési döntéseket Ön hozhatja meg! (További információk: Hirdetmény a nyugdíj-előtakarékossági számlákon, NYESZ-R végrehajtható ügyletek, jóváírható pénzügyi eszközök köréről).
  • A számlához kapcsolódó értékpapír-portfólió bármikor megváltoztatható.
  • Éves szinten akár 130 ezer forintos adójóváíráshoz juthat.
  • A NYESZ számlán történő befektetések nyugdíjszolgáltatásként történő felhasználás esetén mentesülnek a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól.
  • Az első megbízás a befizetés összegéig díjmentes.
  • A NYESZ számla tekintetében a törvény által megengedett legalacsonyabb számlavezetési díjat alkalmazzuk

A NYESZ tulajdonosa tetszés szerinti kockázatú és futamidejű eszközökbe fektetheti a pénzét. Vásárolhat például tőzsdei részvényt, állampapírt, befektetési jegyet vagy egyéb, a számlavezető szolgáltató által forgalmazott, nála elérhető befektetési eszközt. Fontos azonban figyelembe venni és összhangba hozni az egyes pénzügyi eszközök kockázatát, illetve a NYESZ jellegéből eredő befektetési célokat.

A NYESZ-en összegyűjtött megtakarításokhoz normál esetben a nyugellátásra való jogosultság megszerzésekor juthat hozzá. További kitétel, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően nyitott számlák esetében 3, az ezt követően nyitottak esetében legalább 10 év takarékoskodás szükséges ahhoz, hogy az adókedvezményt érvényesítse.

Ettől függetlenül akár a nyugdíjkorhatárhoz közel álló vagy nyugdíjas is nyithat NYESZ-t, de az adókedvezmények érvényesítéséhez legalább 3, illetve 10 évig takarékoskodnia kell.

A jogszabályok megengedik azt is, hogy a NYESZ számlán összegyűlt megtakarítást nyugdíj előtt felhasználja a befizető, de ez esetben az állami támogatás visszafizetendő és a személyi jövedelemadót is meg kell fizetni.

A számláról történő pénzkivonás a NYESZ szerződés megszűnését vonja maga után. Ebben az esetben a számlán maradó készpénz, ill. pénzügyi eszközök egyenlege átvezetésre kerülnek a NYESZ-R számlához kapcsolódó főszámlára.

 * Az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je előtt betöltők esetében az előtakarékossági támogatás maximális összege 130.000 forint, egyéb esetben 100.000 forint évente. Ha a magánszemély az adója meghatározott részének átutalásáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban és nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban is rendelkezik, az adóhatóság által átutalt összeg (együttesen) nem haladhatja meg a 280.000 forintot évente.

Az Equilornál elérhető Nyugdíj-Előtakarékossági Számlával (NYESZ-R) kapcsolatos további információt az alábbi linkeken talál:

További fontos információt találhat a Gyakori Kérdések menüpont alatt

 

PRÉMIUM PIACI INFORMÁCIÓK

Napindító friss piaci információk, prémium minőségben.Próbálja ki 20 napig dímentesen!

feliratkozom

Érdekel a NYESZ számla

Kérjen tőlünk visszahívást az alábbi adatlap kitöltésével. Szakértő kollégáink részletes tájékoztatást adnak Önnek.

Kövesse a piaci eseményeket és szakértőink írásait!

A legfrissebb hírek mellett piaci reakciókat, szakmai véleményeket és szubjektív elemzéseket is olvashat szakértőink tollából az Equilor Blogon.

Részletek
Bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor

Ingyenes mobil applikációink segíségével online kereskedésének nem lehet akadálya sem országhatár, sem időzóna.

Részletek