Fontos tájékoztatás letéti követelmények változása- brexit

2016. június 23-án Nagy-Britannia lakossága népszavazáson dönti el, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A szavazás kiemelkedő gazdasági és politikai bizonytalanságot hordoz magában. Minden eszközosztályban, különösképp az angol fontban denominált eszközök esetén, a volatilitás erőteljes növekedése várható.

Az esemény hatására esetlegesen kialakuló szélsőséges piaci körülményekre való tekintettel felhívjuk figyelmet, hogy az extrém piaci események negatív hatására a széles körben alkalmazott, piaci szereplők által elfogadott elemzési módszerek, kereskedési, kockázatkezelési stratégiák, rendszerek, mechanizmusok nem a megszokott módon teljesíthetnek, és a következetes, konzervatív kockázatkezelési megoldások ellenére jelentős mértékű veszteség alakulhat ki egyes pozíciókon.

Extrém piaci mozgások eredményeképpen a likviditás átmeneti, ám jelentős visszaesésével kell számolni. Ilyen alacsony likviditási környezetben az árfolyamok hektikus, jelentős és hirtelen elmozdulásaival szembesülhetünk, amely a megbízások (ide értve a stop-loss megbízásokat is) teljesülését bizonytalanná teheti, illetve a várakozásokhoz képest szignifikánsan kedvezőtlenebb üzletkötési feltételeket eredményezhet.

A felelős befektetői magatartás fenntartása és a befektetett tőke védelme érdekében kifejezetten ajánlott a jelentősen megnövekedő kockázatok ellenére az érintett eszközosztály(ok)ban nyitott pozícióval rendelkező, és azokat nem záró befektetők számára, annak vizsgálata, hogy a rendelkezésre álló óvadék megfelelő biztosítékot nyújt-e a szélsőséges árfolyam elmozdulással szemben is az adott végrehajtási helyszínen, illetve annak vizsgálata, hogy a teljesülés bizonytalansága ellenére minden egyes pozícióhoz megfelelő stop szintet került-e beállításra.

Felhívjuk figyelmét, hogy a rossz irányú elmozdulás esetén (gap risk) a stop megbízások használata nem garantálja a veszteséges nyitott pozíciók stop-loss árfolyamon történő zárását. A stop megbízások elhelyezése mellett az esetleges rossz irányú árfolyam elmozdulások által elszenvedhető veszteség mértéke szempontjából kiemelt fontossággal bír a nyitott pozíció mérete is.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy egyes végrehajtási helyszíneink megtagadhatják az adott eszközosztályban új pozíció nyitására vonatkozó megbízás befogadását. Tekintettel a fentiekre nem javasolt az érintett eszközosztályokban (különösen az angol fontra vonatkozó, illetve abban denominált eszközök) vonatkozásában új pozíció nyitását.

A prudens kockázatkezelési gyakorlat megvalósítása érdekében - az Equilor Direct rendszeren keresztül korábban kommunikált letéti követelmény emelések mellett - a következő deviza párokra szóló forward megállapodások tekintetében a letéti követelmények 2016.06.22. napjától az alábbiak szerint változnak.

DevizapárFutamidőLetéti követelmény
CADJPY0-95 nap5%
96-370 nap8%
EURCAD0-95 nap4%
96-370 nap6%

A fenti tájékoztatóval vagy a Brexittel kapcsolatban felmerülő esetleges további kérdések esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre, ill. ezúton is felhívjuk figyelmét honlapunkon található, az egyes befektetési ügyletek, pénzügyi eszközök, tőkeáttételes pozíciók jellemzőiről, kockázatairól szóló tájékoztató anyagokra, amelyek elérhetők a mifid címen.