TBSZ_2013 – Equilor
Gyengénlátó barát felület

Teendők a 2015-ben, vagy 2010-ben nyitott és hosszabbított TBSZ számlákkal

2020. december 31-én zárul a 2015-ben nyitott, vagy 2015-ben hosszabbított 2010-es tartós befektetési számlák ötéves lekötési időszaka, így az ilyen számlával rendelkező ügyfél döntési helyzetbe kerül a számla további sorsát illetően.

Az ügyfél szabadon mérlegelheti, mely szolgáltató(k)nál kívánja a TBSZ számlát tartani áthelyezheti, mozgathatja azt a pénzügyi szolgáltatók közt. Az egyes szolgáltatók között lényeges különbség van a TBSZ számlán keresztül elérhető befektetési eszközök választékát illetően, illetve, hogy milyen technológia / online rendszer támogatja az ügyfelet a TBSZ számlán elhelyezett befektetések kezelésében.

TBSZ hosszabbítás, újrakötés az Equilor-nál

TBSZ meghosszabbítása esetén az Equilor megállapítja a 2015-ben nyitott, ill. hosszabbított TBSZ számlán elért hozamot valamint a számlán nyilvántartott pénzeszközök, és pénzügyi eszközök piaci értékét, és erről igazolást állít ki az ügyfél részére.

TBSZ számla hosszabbítása, újrakötése - legfontosabb tudnivalók:

  • A meghosszabbított számla esetén 2023. december 31-én lehet legközelebb dönteni teljes, vagy részleges tőkekivonásról (10%-os adóteher mellett a 2020. január 1-jétől megtermelt profit tekintetében), és 2025. december 31-én lehet ismét a teljes profitot a tőkével együtt adómentesen kivenni a számláról.
  • A meghosszabbított számla, újrakötött TBSZ esetén az egyes eszközök bekerülési értéke a megszerzéskori és a 2020. december 31-i piaci érték közül a magasabb érték.

Mit kell tennem, ha szeretném meghosszabbítani a 2015-ben kötött, ill. hosszabbított TBSZ számlát?

  • Legkésőbb 2012. december 10-ig eljuttatni az erre vonatkozó nyomtatványt az Equilor számára.

További információk az Equilornál történő meghosszabbítással kapcsolatban.

2015-ben nyitott, vagy hosszabbított TBSZ számla megszüntetése

A TBSZ lejárata esetén Equilor köteles megállapítani a TBSZ alapján keletkezett lekötési hozamot, amelyről igazolást állít ki és küld meg az ügyfél által választott értesítési módoknak megfelelően. A lekötési hozam után sem adó-, sem egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség nem keletkezik. E jövedelmet adóbevallásban nem kell feltüntetni.

A TBSZ számla hosszabbítása esetén 2017-től lehetőség nyílik a számla lejáratakor részkivételre a számláról, azzal hogy részkivételt követően a számla egyenlege nem csökkenhet 25.000 forint alá.

Mit kell tennem, ha nem szeretném meghosszabbítani a 2015-ben kötött, vagy hosszabbított TBSZ számlát, vagyis szeretnék hozzájutni a befektetett tőkéhez és annak hozamához adómentesen?

  • Ha nem nyilatkozik egy ügyfél a meghosszabbításról, akkor a TBSZ számla automatikusan megszüntetésre kerül.

Amennyiben a TBSZ számlán rendelkezett az ügyfél zártkörűen kibocsátott értékpapírral is (ez kizárólag a 2010, 2011 és 2012-es években nyitott és ezt követően meghosszabbított számlák esetén fordulhat elő), akkor az EQUILOR által meghatározott időpontig nyilatkoznia kell arról, ha ennek piaci értéke magasabb a bekerülési értéknél és ehhez csatolnia kell az alátámasztáshoz szükséges bizonylatokat is.

További információk a TBSZ számla megszüntetéséről, illetve a piaci érték igazolásához szükséges bizonylatok típusáról.

Szeretném az Equilorhoz átvinni TBSZ számlámat

Amennyiben Önt is meggyőzte az Equilor rendkívül széles termékkínálata és azon online kereskedési rendszer használatának lehetősége, melynek segítségével a TBSZ számlán keresztül is hatékonyan kezelheti befektetéseit, akkor nincs más teendője, mint:

  • Megnyitja az adott évre vonatkozó TBSZ számlát az Equilor Befektetési Zrt.-nél
  • Nyilatkozik arra vonatkozóan, hogy milyen termékeket szeretne áthozni az Equilor-nál megnyitásra kerülő TBSZ számlájára
  • Az Equilor munkatársai megvizsgálják, hogy a nyilatkozatban felsorolt termékek transzferálása és kezelése lehetséges-e, erről visszajelzést adnak az Ügyfélnek
  • Az Ügyfél jelenlegi szolgáltatójánál rendelkezik az instrumentumok transzferálásáról és a készpénz átutalásáról.

További információkért keresse munkatársainkat a +36 1 430 3995-ös telefonszámon.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ Ok