image

Teendők a 2011-ben nyitott TBSZ számlákkal

2016. december 31-én zárul a 2011-ben nyitott tartós befektetési számlák ötéves lekötési időszaka, így az ilyen számlával rendelkező ügyfél döntési helyzetbe kerül a számla további sorsát illetően.

Az ügyfél szabadon mérlegelhetik, mely szolgáltató(k)nál kívánja a TBSZ számlát tartani ? áthelyezheti, mozgathatja azt a pénzügyi szolgáltatók közt. Az egyes szolgáltatók között lényeges különbség van a TBSZ számlán keresztül elérhető befektetési eszközök választékát illetően, illetve, hogy milyen technológia / online rendszer támogatja az ügyfelet  a TBSZ számlán elhelyezett befektetések kezelésében.

Az idei évben a Budapesti Értéktőzsde szakmai zsűrije által az "Év befektetési szolgáltatója" címmel kitüntetett Equilor, lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy TBSZ számlájukon több, mint 30.000 terméket érjenek el egy online kereskedési rendszeren keresztül.

TBSZ hosszabbítás, újrakötés az Equilor-nál

TBSZ meghosszabbítása esetén az Equilor megállapítja a 2011-ben nyitott TBSZ számlán elért hozamot valamint a számlán nyilvántartott pénzeszközök, és pénzügyi eszközök piaci értékét, és erről igazolást állít ki az ügyfél részére.

TBSZ számla hosszabbítása, újrakötése - legfontosabb tudnivalók:

  • Hosszabbításra csak a december 31-én érvényes teljes állományra vonatkozóan nyílik lehetőség, vagyis nincs lehetőség részkivonásra
  • A meghosszabbított számla esetén 2019. december 31-én lehet legközelebb dönteni teljes, vagy részleges tőkekivonásról (10%-os adóteher mellett a 2017. január 1-jétől megtermelt profit tekintetében), és 2021. december 31-én lehet ismét a teljes profitot a tőkével együtt adómentesen kivenni a számláról.
  • A meghosszabbított számla, újrakötött TBSZ esetén az egyes eszközök bekerülési értéke a megszerzéskori és a 2016. december 31-i piaci érték közül a magasabb érték.

Mit kell tennem, ha szeretném meghosszabbítani a 2011-ben kötött TBSZ számlát?

  • Legkésőbb 2016. december 15-ig eljuttatni az erre vonatkozó nyomtatványt az Equilor számára.

További információk az Equilornál történő meghosszabbítással kapcsolatban.

2011-ben nyitott TBSZ számla megszüntetése

A TBSZ lejárata esetén Equilor köteles megállapítani a TBSZ alapján keletkezett lekötési hozamot, amelyről igazolást állít ki és küld meg az ügyfél által választott értesítési módoknak megfelelően. A lekötési hozam után sem adó-, sem egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség nem keletkezik. E jövedelmet adóbevallásban nem kell feltüntetni.

Mit kell tennem, ha nem szeretném meghosszabbítani a 2011-ben kötött TBSZ számlát, vagyis szeretnék hozzájutni a befektetett tőkéhez és annak hozamához adómentesen?

  • Ha nem nyilatkozik egy ügyfél a meghosszabbításról, akkor a TBSZ számla automatikusan megszüntetésre kerül.

Amennyiben a TBSZ számlán rendelkezett az ügyfél zártkörűen kibocsátott értékpapírral is, akkor viszont 2016. december 15-ig nyilatkoznia kell arról, ha ennek piaci értéke magasabb a bekerülési értéknél és ehhez csatolnia kell az alátámasztáshoz szükséges bizonylatokat is.

További információk a TBSZ számla megszüntetéséről, illetve a piaci érték igazolásához szükséges bizonylatok típusáról.

Szeretném az Equilorhoz átvinni TBSZ számlámat

Amennyiben Önt is meggyőzte az Equilor rendkívül széles termékkínálata és azon online kereskedési rendszer használatának lehetősége, melynek segítségével a TBSZ számlán keresztül is hatékonyan kezelheti befektetéseit, akkor nincs más teendője, mint:

  • Megnyitja az adott évre vonatkozó TBSZ számlát az Equilor Befektetési Zrt.-nél
  • Nyilatkozik arra vonatkozóan, hogy milyen termékeket szeretne áthozni az Equilor-nál megnyitásra kerülő TBSZ számlájára
  • Az Equilor munkatársai megvizsgálják, hogy a nyilatkozatban felsorolt termékek transzferálása és kezelése lehetséges-e, erről visszajelzést adnak az Ügyfélnek
  • Az Ügyfél jelenlegi szolgáltatójánál rendelkezik az instrumentumok transzferálásáról és a készpénz átutalásáról.

 

További információkért keresse munkatársainkat a +36 1 430 3995-ös telefonszámon.

Hívjon minket, segítünk!

Tapasztalt kollégáink Önnek is segítenek megválaszolni TBSZ-szel kapcsolatos kérdéseit!

+36 1 430 3992

Érdekel a TBSZ számla

Kérjen tőlünk visszahívást az alábbi adatlap kitöltésével. Szakértő kollégáink részletes tájékoztatást adnak Önnek.

Kereskedési tippek minden nap

Napi FX kereskedési ajánlások, 6 évre visszamenően sikeres teljesítménnyel. Próbálja ki Ön is, egy hónapig ingyen!

feliratkozom

ONLINE KERESKEDÉS

Több ezren használják elégedetten az Equilor online kereskedési rendszereit. Nem véletlen, hiszen kényelmesen, gyorsan lehet segítségükkel üzletet kötni. Itt az ideje, hogy Ön is kipróbálja! Kattintson és próbálja ki most ingyen!

Kipróbálom