image

Tartós Befektetési Számla

Tudta, hogy

 • a tartós befektetési számlával (TBSZ) 0%-ra mérsékelheti a befektetései után keletkező profit alapján fizetendő adóját?
 • amennyiben 2018. december 31-ig nyit TBSZ számlát, akkor a 12 hónapos gyűjtőévet megspórolhatja?
 • az egyes szolgáltatóknál különböző befektetési termékkör érhető el TBSZ számlán keresztül?
 • már meglévő TBSZ számláját átviheti más szolgáltatóhoz?
 • a 2013-ban nyitott TBSZ számla az ügyfél nyilatkozata alapján meghosszabbítható, újraköthető?

Fordulóponthoz értek a 2013-ban nyitott TBSZ számlák. Amennyiben az ügyfél 2013-ban nyitott TBSZ számlát, 2018. december 31-től adómentesen juthat hozzá a tartós befektetési számlán megtermelt hozamhoz.

A tartós befektetési számla a magánszemélyeket hosszú távú megtakarításra kívánja ösztönözni azzal, hogy jelentős adókedvezményt vagy akár teljes adómentességet biztosít a számlán realizált jövedelem tekintetében.

A jelenleg általánosan alkalmazott 15%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett, a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén

 • 3 év folyamatos befektetést követően az adóteher 10%-ra,
 • 5 év folyamatos befektetést követően az adóteher 0%-ra csökken.

Amennyiben a számlatulajdonosnak mégis hozzá kell nyúlnia a befektetett pénzéhez az adózási szempontból legkedvezőbb 5 vagy 3 éven belül, akkor sem terhelik ?büntető? költségek, csupán a szokásos, ill. a harmadik évet követő forráskivonás esetén a szokásosnál kedvezőbb adót kell megfizetnie.

TIPP:  TBSZ számlát számos szolgáltatónál igényelhet. Nem mindegy azonban, hogy Ön milyen befektetési eszközöket érhet el a TBSZ számlán keresztül, e tekintetben különböző lehetőségeket kínálnak az egyes szolgáltatók. Döntése előtt tájékozódjon a TBSZ szerződés keretében végrehajtható ügyletek, pénzügyi eszközök köréről!

 

A TBSZ számla fő jellemzői

 • A konstrukció gyűjtőévből és megtakarítási időszakból áll. (Lásd: "A TBSZ működésének részletes leírása" pontban)
 • TBSZ számlára befizetéseket teljesíteni csak a gyűjtőév során nyílik lehetőség.
 • A számlavezetési díj az első (gyűjtőévre) 0 Ft, az azt követő évekre kedvezményesen az aktuális Kondíciós lista  szerint alakul.
 • Milyen eszközökbe fektethető a TBSZ számlára befizetett összeg? A tartós befektetési számlán 2012 januárjától már devizában denominált pénzügyi eszközökre pl. állampapír, kötvény, részvény vagy befektetési jegy - vonatkozó ügyleteket is lehet bonyolítani. A lekötési idő alatt e termékek szabadon értékesíthetők, a realizált ellenérték újbóli befektetésével a portfólió összetétele bármikor változtatható. Hirdetmény a TBSZ szerződés keretében végrehajtható ügyletek, pénzügyi eszközök köréről
 • Az ügyfél adott (befektetési) szolgáltatónál csak egy TBSZ számlát nyithat évente. Az ügyfél különböző szolgáltatók igénybevételével rendelkezhet több, ugyanazon évre szóló tartós befektetési számlával
 • A TBSZ számláról a 3, vagy az 5 éves lekötési időszakok fordulópontjaitól eltérő időpontban tőkét kivonni nem lehet, a TBSZ számla ilyen esetben azonnal megszűnik.

 

A TBSZ számla előnyei

 1. Lehetőséget biztosít a befektetések hozama után fizetendő adó optimalizálására, akár teljes adómentesség elérésére.
 2. A TBSZ számlán devizában denominált pénzügyi eszközök is elhelyezhetők, így bármely nemzetközi piacon való kereskedés lehetséges adókedvezménnyel, vagy adómentesen is.
 3. Lehetőséget biztosít aktív kereskedésre, a portfólió folyamatos módosítására, ezzel a számlán az optimális hozam elérésére.
 4. Portfóliókezelési szolgáltatást választó ügyfelek esetén szintén kihasználható az adóelőny.
 5. Minden befektető számára kedvező, hiszen annak ellenére, hogy hosszú távra vállal kötelezettséget, a TBSZ konstrukció futamideje alatt szabadon felmondható és ilyenkor a normál befektetési számlán elért eredmény adóterhe érvényesül (maximum 15%).

A TBSZ működésének részletes leírása

 

Gyűjtőév

Tárgyév dec. 31-ig

Lekötési időszak

1-3. éve

Lekötési időszak 3.évének vége

Lekötési időszak

 3-5. éve

Lekötési időszak 5.évének vége

Megtakarítások befizetése

lehetséges

nem lehetséges

nem lehetséges

nem lehetséges

nem lehetséges

A TBSZ számla megszüntetése esetén az adó mértéke

15%

15%

10%

10%

0%

Részkivétel

nem lehetséges

nem lehetséges

lehetséges

nem lehetséges

lehetséges (hosszabbítás esetén)

Gyűjtőév

A számlanyitás éve. A gyűjtőévben december 31-ig nyílik lehetőség a számlára történő befizetésekre, a rákövetkező évben indul az 5 éves megtakarítási periódus. A befizetések száma a gyűjtőévben nem korlátozott. Egy (befektetési) szolgáltatónál évente egy TBSZ számla nyitható, azonban egy személy különböző szolgáltatók igénybevételével rendelkezhet több ugyan azon évre szóló tartós befektetési számlával.

3 éves lekötési időtartam

A gyűjtőévet követő három naptári éven belüli, számláról történő forráskivonás esetén a számla automatikusan megszűnik. A számlán realizált hozam után 15%-os adó fizetendő. Fontos eleme a konstrukciónak, hogy a 3 éves lekötési időtartam lejártával, tehát a 3. naptári év végén, december 31-én a befektető alábbi lehetőségek közül választhat:

 • A számla teljes összegének felvétele, 10 %-os adóteher mellett, ami egyben a számla megszüntetését is jelenti.
 • A számlán nyilvántartott egyenlegből részösszeg felvétele és a számla megtartása. Ebben az esetben a kifizetett összeg arányos növekményére kell csak a 10 %-os adót megfizetni

5 éves lekötési időtartam

Amennyiben a befektető a 4. és 5. évben nem von ki forrást TBSZ számlájáról, úgy az 5. év végén adómentesen jut befektetéseihez és annak hozamaihoz.

Abban az esetben, ha ezen időszak alatt forráskivonást kezdeményez a tartós befektetési számla automatikusan megszűnik, a befektetések hozama után 10 %-os (kedvezményes) adó fizetendő.

Hosszabbítás, újrakötés az 5. év végén

A gyűjtőévet követő 5. év leteltével lehetőség nyílik a TBSZ számla konstrukció újrakötésére, azaz tartós befektetési jogviszony meghosszabbítására. Hosszabbítás esetén nincs újabb gyűjtőév a hosszabbításra kerülő TBSZ számlára eredetileg befizetett összegek és az azokon elért eredmény tőkésedik. A TBSZ számla hosszabbítása esetén 2017-től lehetőség nyílik a számla lejáratakor részkivételre a számláról, azzal hogy részkivételt követően a számla egyenlege nem csökkenhet 25.000 forint alá.

Hívjon minket, segítünk!

Tapasztalt kollégáink Önnek is segítenek megválaszolni TBSZ-szel kapcsolatos kérdéseit!

+36 1 430 3992

Érdekel a TBSZ számla

Kérjen tőlünk visszahívást az alábbi adatlap kitöltésével. Szakértő kollégáink részletes tájékoztatást adnak Önnek.

PRÉMIUM PIACI INFORMÁCIÓK

Napindító friss piaci információk, prémium minőségben.Próbálja ki 20 napig dímentesen!

feliratkozom

ONLINE KERESKEDÉS

Több ezren használják elégedetten az Equilor online kereskedési rendszereit. Nem véletlen, hiszen kényelmesen, gyorsan lehet segítségükkel üzletet kötni. Itt az ideje, hogy Ön is kipróbálja! Kattintson és próbálja ki most ingyen!

Kipróbálom

Kövesse a piaci eseményeket és szakértőink írásait!

A legfrissebb hírek mellett piaci reakciókat, szakmai véleményeket és szubjektív elemzéseket is olvashat szakértőink tollából az Equilor Blogon.

Részletek
Bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor

Ingyenes mobil applikációink segíségével online kereskedésének nem lehet akadálya sem országhatár, sem időzóna.

Részletek