Mikulás Rally 2 – Equilor
Gyengénlátó barát felület
  • mikulas_topstory_1

    ÖN HISZ A MIKULÁSBAN?

    Alapos okunk van  hinni a létezésében.

KINEK A CSIZMÁJÁBA, KINEK A SZÁMLÁJÁRA KERÜL AJÁNDÉK

Nem csupán a gyerekek körében, de a befektetői berkekben is kifejezetten népszerű a Télapó. Az év végi időszakban ugyanis a Mikulás rally jelenség a figyelmes befektetők „csizmájába” extra nyereséget helyezhet.

A Mikulás rally jelenséget elsőként Yale Hirsch jegyezte le 1972-ben. Az elmélet szerint a decemberi időszak hagyományosan erős a részvénypiacokon, melynek hátterében több fontos tényezőt lehet felsorolni.

  1. A nagyobb piaci szereplőknek, befektetési alapoknak elemi érdeke a magas év végi záróár, hiszen az egész éves teljesítményüket befolyásolja.
  2. Számos amerikai nagyvállalatnál év végi bónuszrendszerrel motiválják a munkatársakat, akik ennek egy részét részvénybefektetésre fordítják.

A befektetők egy része tudatosan készül a Mikulás rallyra november végén, december elején kizárólag emiatt vásárolnak részvényt, így a jelenség sok esetben önbeteljesítő jóslattá válik.

FONTOS TANÁCS AZ IDŐZÍTÉSHEZ

A „piac előre áraz”, vagyis mire bekövetkezik egy esemény, a korán cselekvőknek köszönhetően már régen annak hatása beépül az árfolyamokba. Erre ékes példa a 2015-ös esztendő, amikor az év végi emelkedés már októberben elkezdődött és az év végére teljesen kifulladt. Tehát jó lehet előre felkészülni!

„A tőzsde 90 százalékban pszichológia” (André Kostolany)

ÖNNEK MILYEN LEHETŐSÉGEKET REJT AZ ÉV VÉGI MIKULÁS RALLY? >>>